• Polski
  • English
  • Deutsch
Kategorie
Informacje
Informacje o towarach

Mirra
Olibanum
Kamfora naturalna
Bursztyn bałtycki
Kadzidła wysokogatunkowe
Zestaw kadzideł naturalnych (art. zewnętrzny)

Znajdziesz nas:



Statystyki
Produktów: 177
Kategorii: 17
Odwiedzin: 584383
Bursztyn bałtycki

Bursztyn bałtycki to znana i ceniona od wieków skamieniała żywica naturalna z drzew iglastych. Jej główne złoża znajdują się w południowej części morza bałtyckiego i północnego. Występuje na głębokości od kilku do ponad stu metrów. Dzięki swojej niskiej masie, podczas chłodniejszych dni (kiedy woda ma większą gęstość), powoli unosi się do góry i jest wyrzucana na brzeg.

Uznaje się, że wiek bursztynu sięga nawet 45 milionów lat. Pochodzi on z obecnych w tamtym czasie drzew iglastych, z których na skutek uszkodzeń kory wypływała żywica. Na przestrzeni wieków zawsze ceniony był za swoje walory ozdobne i lecznicze. Przypisuje się mu także własności magiczne. Pierwsze znane nam użycie bursztynu datuje się na ponad 5000 lat p.n.e., w starożytnym Egipcie.

Ze względu na jego liczne, ciekawe własności znane są rozmaite zastosowania bursztynu. Leczniczo, noszony na szyi miał normować pracę tarczycy, pozytywnie wpływać na serce i układ krwionośny. Przykładany do ran i oparzeń miał działać przeciwzapalnie. Do dziś wielu zwolenników medycyny naturalnej bardzo ceni bursztyn i z powodzeniem stosuje w leczeniu rozmaitych schorzeń.

Najbardziej popularną formą stosowania bursztynu w medycynie jest postać nalewki. Przygotować ją można w bardzo prosty sposób: 50 g przepłukanego ciepłą wodą bursztynu należy zalać (najlepiej w słoiku) 1/2 litra spirytusu i odstawić w zacienione i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Raz na kilka dni naczynie należy wstrząsnąć. Po tym czasie można zlać nalewkę. Pozostały bursztyn można użyć ponownie na drugą porcję nalewki. Należy go najpierw sproszkować w moździerzu, po jego wcześniejszym schłodzeniu w zamrażalniku, co ułatwi proces. Nalewkę po sporządzeniu należy trzymać w zacienionym miejscu. Najbardziej popularne jej zastosowania to:

- W przypadku bólu głowy nacieramy niewielką ilością nalewki skronie, czoło, dołeczki za uszami i nadgarstki.
- W przypadku nerwobólów energicznie, kilkakrotnie wmasowujemy nalewkę w kręgosłup na odcinku od potylicy po samą kość ogonową.
- Na schorzenia sercowe warto wcierać nalewkę w klatkę piersiową na wysokości serca, mostku, łopatki. Pomaga także regularne dodawanie rano trzech kropel nalewki do herbaty. Smarowanie klatki piersiowej pomaga również na kaszel.
- Dodawanie niewielkiej ilości nalewki do herbaty pomaga na zwiększenie odporności i zapobiega infekcjom. Szczególnie warto stosować nalewkę w ten sposób w sezonie grypowym.

Wymienione tutaj podstawowe działanie nalewki to tylko skrócony zbiór jej zastosowań. Specjaliści od medycyny naturalnej znają ich wiele więcej.

Bursztyn na przestrzeni lat był także używany w innych celach, np. stosowano go jako walutę w handlu. Obecnie największe zastosowanie znajduje w jubilerstwie.

Od stuleci bursztynem także kadzono. Jego zapach to szlachetny, balsamiczny, leśny aromat o wyraźnym morskim pochodzeniu. Intensywnie wyczuwalny jod przywodzi na myśl odprężający spacer po plaży. Do uwolnienia zapachu potrzebuje bardzo dobrze rozgrzanego węgielka, za to sam aromat uwalniany jest bardzo długo i jednostajnie.

Twoje Logowanie

e-mail:

hasło:

Koszyk
...jest pusty

Wybierz walutę:
Cennik

HTML   CSV

Recenzje
Cynamon
Bardzo piękne kadzidło o zapachu cynamonu. Serd-
ecznie polec ..

Ocena: 5/5

Języki
Polski English Deutsch
Waluty
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.