Strona głównaOlibanum
  • Polski
  • English
  • Deutsch

Olibanum

Olibanum to popularna nazwa naturalnej żywicy pozyskiwanej z drzew egzotycznych. Otrzymuje się ją głównie z drzewa „Boswellia carteri”, zwanego również „kadzidłowcem”. Żywica ta znana i ceniona jest od wieków. Używano jej na przestrzeni lat do medytacji, podczas ceremonii religijnych i w medycynie. Podarowanie Olibanum drugiej osobie wyrażało szacunek i uznanie.

Cena kadzidła wielokrotnie przekraczała cenę złota czy srebra. Nic w tym dziwnego, proces i miejsce jego pozyskiwania należały przez wieki do pilnie strzeżonych tajemnic, a sama hodowla drzewa była dość trudna. Kadzidłowce rosły tylko w bardzo niesprzyjających ludziom warunkach np. w południowej części Sahary, na półwyspie arabskim i indyjskim. Poprzez nacinanie kory można było doprowadzić do wydobycia ciekłej jeszcze żywicy.

Następnie substancję należało wysuszyć, co trwało nawet kilka tygodni. Otrzymywano w ten sposób granulki z wyglądu przypominające surowy bursztyn. Te o wielkości do 2 cm używane były do kadzenia, a sproszkowane Olibanum można było użyć do celów medycznych i w kuchni. Znane są też sposoby destylacji Olibanum do bardzo cennego olejku, używanego w medycynie. Jednak najbardziej popularną formą użytkową żywicy były i są nadal granulki o wielkości ok 5mm.

Olibanum po nasypaniu na rozgrzany węgielek uwalnia bardzo przyjemny, świeży zapach, delikatnie wchodzący w cytrynową nutę, z drzewną domieszką. Przez wieki stosowane w ten sposób kadzidło oczyszczało umysł podczas medytacji i ułatwiało chwile uniesienia podczas ceremonii religijnych.

Znane są przypadki używania Olibanum w domach, jednak mogli sobie na to pozwolić jedynie najzamożniejsi. Kadzidło zdobyło uznanie jako środek do oczyszczania atmosfery, powietrza.

W kuchni ceniono jego gorzki smak i dodawano do potraw w formie proszku. W postaci granulek można je było również żuć. Było to uzasadnione medycznie – zawarte w żywicy substancje polepszają dotlenienie mózgu. Znane są także inne zastosowania medyczne Olibanum. Od wieków stosowano je np. jako środek przeciwzapalny. Niektóre własności zostały potwierdzone naukowo.

Najbardziej znanym „podarowaniem” kadzidła jest pokłon Trzech Króli, kiedy król Kasper ofiarował nowo narodzonemu Jezusowi Olibanum oddając w ten sposób hołd i wyrażając szacunek. Jednak nie jest to pierwszy przypadek ofiarowania kadzidła. Według legend sam Bóg obdarował Adama wonną żywicą by zmniejszyć jego ból po utracie raju.

Twoje Logowanie

e-mail:

hasło:

...jest pusty

Wybierz walutę:
Waluty
e-Płatności

Statystyki
Produktów: 210
Kategorii: 23
Odwiedzin: 2014937
Znajdziesz nas:



Przejdź do panelu Kreator
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuję