Kamfora naturalna
Kamfora naturalna to skrystalizowany olejek kamforowy pozyskiwany z drzew cynamonowca kamforowego (zdjęcie poniżej). Samo drzewo rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym na terenach Azji wschodniej. Jest to rozłożysta roślina osiągająca nawet trzydzieści metrów wysokości, a jej długość życia dochodzi do tysiąca lat. Początkowo ten cenny olejek pozyskiwany był poprzez parowanie z naciętego pnia i korzeni cynamonowca kamforowego. Dopiero w XX wieku opracowano bardziej wydajną metodę wydobycia olejku z liści. Jest on następnie destylowany i zmieniany w postać białych, miękkich kryształów.
Kamfora stosowna jest od tysiąca lat w wielu dziedzinach życia. Począwszy od medycyny naturalnej, przez zastosowania kulinarne, perfumeryjne, na przemyśle kończąc. Jej piękny, świeży zapach wprowadza przyjemną, czystą atmosferę. Po otwarciu opakowania z kamforą, można pozostawić ją do swobodnego parowania. Zalecamy jednak położyć kryształki kamfory na rozgrzanym węgielku. Już niewielka ilość pozostawi intensywny aromat, który jeszcze długo będzie wyczuwalny w powietrzu. Z uwagi na tę intensywność zalecamy stosowanie niedużych jej ilości do pojedynczego użycia. Kamfora pozostawiona na węgielku topi się całkowicie. Należy też pamiętać, że jest to substancja łatwopalna i nie można dopuścić do jej kontaktu z otwartym ogniem.
Ponieważ dawniej kamfora używany był w medycynie, warto wspomnieć o jej własnościach. Zewnętrznie stosowany była w zwalczaniu i zapobieganiu przeziębienia. Sprawdzała się jako lekarstwo na astmę i inne choroby dróg oddechowych. Jej opary były pomocne w cuceniu osób nieprzytomnych. Odkryto również jej dobry wpływ na regulację pracy serca. Maść z dodatkiem olejku kamforowego używana była jako środek przeciwbólowy. Obecnie medyczne zastosowanie kamfory straciło na znaczeniu, jednak jest nadal stosowana w aromaterapii.
Produktów: 218 |
Kategorii: 23 |
Odwiedzin: 2443991 |